tirsdag 11. oktober 2011

Generell og ny informasjon om prosjektet

HASLE SKOLE OG PROSJEKT NYABONDO
SAMARBEID OM EN DØVESKOLE I KENYA
clip_image002
Om “prosjekt nyabondo”Prosjekt Nyabondo er startet av Maria Nøkleby som selv var elev ved Hasle skole i årene 1984-1990. Hun husker tiden på barneskolen som morsom og trygg og vet at en god barneskole legger et av de viktigste grunnlagene for videre skolegang. Nå i voksen alder har hun startet et prosjekt for å samle inn penger til bygging av en skole for døve barn fra slummen i Nairobi, Kenya. Hun jobber i Skatteetaten samtidig som hun tar en bachelorgrad i Utvikling på Universitetet i Oslo, men det Nyabondo-prosjektet som ligger hennes hjerte nærmest. Det er den norske organisasjonen Deaf Aid som skal bygge og drifte skolen. Alt arbeid i Norge er frivillig og innsamlede midler går uavkortet til bygging av skolen. Skolen er ferdig prosjektert og vil ha plass til 96 internatelever. Den skal også romme en førskoleavdeling, samt tilby voksenopplæring og opplæring av døvetolker. Hasle skole blir med på laget
Torsdag 20.oktober 2011 markerer Hasle skole Dignity Day og i den forbindelse blir det et arrangement i aulaen på skolen. Blant annet skal rektor holde et innlegg om verdighet og lederen for Deaf Aid Norge, Marit Kolstadbråten, kommer og holder en presentasjon av Deaf Aids arbeid for de døve barna i slummen i Kenya og forteller hvorfor det er viktig at nettopp Nyabondo-skolen blir en realitet. Mandag 24.oktober arrangerer Hasle skole sitt aller første Nyabondo-løp, og vi håper at alle elevene vil delta! Da får man både morsom trim ute i det fri samtidig som man hjelper døve og hørselshemmede barn som ikke har de samme mulighetene som oss. clip_image004Om DEAF AID
Deaf Aid ble stiftet i 2004, og er en norsk bistandsorganisasjon som arbeider for inkludering av døve i det afrikanske samfunnet. Fokus er på døve barn og unge, og Deaf Aid arbeider for bedre skolegang for døve, styrke tilgang og kvalitet på tegnspråket, gi kunnskap og støtte til foreldre og aktivt informasjonsarbeid på alle plan i samfunnet. Deaf Aid kan vise til gode resultater i Kenya og deres tjenester er etterspurt av myndighetene i flere andre afrikanske land. Stort behov for en modellskole for døveDet er antatt at det finnes 250 000 hørselshemmede barn i Kenya. Et stort antall av dem er faktisk døve og kan bare bli hjulpet med en spesialskole for døve med tegnspråk i den primære undervisningen. Døveundervisning startet i Kenya for 40 år siden, men fungerer dårlig. clip_image006Så få som 7 av 349 døvekandidater (eksempel fra 2007) klarer kravene til å komme inn på videregående skole. Dette skyldes blant annet dårlig undervisningstilbud på grunn av mangel på ressurser, holdningene til døve og fordi det er en utfordring å skaffe godt kvalifiserte lærere som kan det lokale språk. Dette fører til mangel på opplæring og feilopplæring.
Det er behov for å bygge en ledende modellskole som kan brukes som ”show-case” for å vise hva kvalitets-orientert døveundervisning kan gjøre. Skolen skal tilby et optimalt opplæringstilbud for døve både når det gjelder gode lærere, pedagogisk fremgangsmåte og tekniske hjelpemidler. Målet er at dette skal bli et multisenter for døve barn og voksne.
Nært og personlig – vi kjenner barna!
Et av de viktigste aspektene med dette bistandsprosjektet er at det skal være ”nært og personlig”. Når man sender penger til en stor organisasjon, så blir ofte mye penger ”borte i det store intet” og man blir aldri kjent med verken prosjektet eller de menneskene som omfattes av de pengene man sender. Der skiller Nyabondo-prosjektet seg ut. Vi har et svært tett samarbeid med Deaf Aid, følger utviklingen nøye og sender jevnlig ut oppdateringer og bilder. I tillegg er det muligheter – for de som har anledning – til å bli med ned til Kenya for å møte barna, oppleve slummen, tråkke på tomta skolen vår skal stå på, og ikke minst møte de familiene hvis liv kommer til å endres pga nettopp vår hjelp. Denne turen kombinerer tradisjonell ”wild life safari” med et innblikk i bistandsarbeid i praksis og kalles Meaningful Safari! clip_image008 www.prosjektnyabondo.blogspot.com www.deafaid.org www.selvhjelpiafrika.org INGEN KAN HJELPE ALLE, MEN ALLE KAN HJELPE NOEN!